Més de 40 anys d'història

1984: Es crea el (C)entre d'(A)nimació i (E)splai

Neix com a un servei municipal de l’Ajuntament de Manresa davant la demanda dels monitors del Bages de disposar d’un centre formatiu que permetés obtenir el diploma reconegut per la Generalitat.

Entre els mesos de febrer i maig ja es van dur a terme a Manresa els dos primers cursos de monitors oficialment reconeguts. El CAE començava a caminar amb una proposta formativa basada en cursos de monitors i directors, tallers de tècniques i seminaris d’aprofundiment.

1987: Esdevenim associació

El canvi radical. Tot i que hi continuarà donant suport, l’Ajuntament de Manresa es desvincula de la gestió directa de l’escola per cedir-la a l’associació Centre d’Animació i Esplai.

És així com la direcció de l’escola va passar a mans de voluntàries vinculades estretament al món del lleure per aspirar a convertir-se en el principal òrgan dinamitzador de les entitats d’educació en el lleure de la comarca.

1989: La Xancada

El primer gran projecte de dinamització del lleure intercomarcal: La Xancada Infantil. Prop d’un miler de xanquers de totes les edats van participar en un gran joc de ciutat a Manresa, en què també va col·laborar Xàldiga i el Grup de Joves de l’Ametlla de Merola.

L’èxit d’aquesta proposta va potenciar la relació i l’intercanvi d’experiències entre els monitors i monitores dels centres d’esplai propiciant la primera trobada de directors i responsables de centres d’esplai.

1991: Esplais per la Pau

L’esclat de la guerra del Golf va motivar les persones del CAE a elaborar el primer programa pedagògic adreçat als centres d’esplai: Esplais per la Pau. La iniciativa va aplegar diverses accions, entre elles la maleta pedagògica “100 idees per a la Pau”, una sessió de presentació de recursos i una gran festa final.

1992: Els primers monitors de menjador

El 1992 el CAE fa la primera proposta de curs de monitors de menjador convertint-se en una de les primeres escoles de tot Catalunya en oferir formació en aquest àmbit. A partir d’aquest moment, les activitats en l’entorn escolar passarien a ocupar les línies d’actuació principals de l’entitat: formació ocupacional de monitors de menjador, gestió de serveis escolars i participació en el programa transnacional Lleurescola.

Paral·lelament, coincidint amb el cinquè centenari del descobriment d’Amèrica es duu a terme el programa “Amèrica: 500 anys de què?”

1993: Una aposta per a l'animació sociocultural

El CAE portava 6 anys fent-se càrrec de l’escola de formació. Al llarg d’aquest temps l’entitat ja havia dut a terme un bon nombre de cursos, seminaris i activitats que anaven més enllà de l’àmbit estricte de l’educació en el lleure: passant de l’educació ambiental, la cooperació i el desenvolupament a la gestió associativa.

És per això que es proposa canviar el nom de Centre d’Animació i Esplai pel de CAE, formació i serveis socioculturals, amb la voluntat d’abraçar un ventall de temàtiques més ampli.

1994: 10 anys de CAE i l'any del Voluntariat

Amb motiu del desè aniversari del CAE es van organitzar diversos actes: un sopar de monitors i una trobada de dracs i bèsties, entre altres. Aquest mateix any, l’entitat és reconeguda com a escola de formació de voluntaris per l’Institut Català del Voluntariat i es duu a terme un ampli programa de formació.

1996: Neix l'Estiu a Sac

El 1996 el CAE i l’Ajuntament de Manresa organitzen la primera edició de l’Estiu a Sac: el programa d’activitats d’estiu de Manresa per a infants i joves. Tot i això, l’associació feia temps que organitzava altres activitats d’estiu: colònies del Consell Comarcal del Bages (1992-1996), camps de treball (des de 1994), Milcentenari Park (des de 1994) i el programa Mura (1996-1998).

El mateix any el CAE aconsegueix la declaració d’entitat d’utilitat pública i es crea l’associació Campi qui Jugui, formada per l’Ajuntament de Manresa, el CAE i Imagina’t.

1997: El salt cap a Europa

El programa Lleurescola propicia el salt cap a Europa. Aquest pla liderat pel Consorci del Bages Sud tenia com a objectiu la formació de dones per a la seva incorporació professional en serveis vinculats a l’entorn escolar. En aquest programa també hi va participar el Comune de Verbania (Itàlia) i ANKO (Grècia).

1998: Viu la Diversitat. Un nou programa per als esplais

S’organitza el programa Viu la Diversitat, amb l’objectiu de treballar el valor de la interculturalitat. A partir d’aquesta experiència, el CAE proposarà anualment als esplais un programa pedagògic d’educació en valors: Atura’t (1999), Esplai XXI (2000), 2001: Una Odissea a l’Esplai (2001) i 2002: L’esplai Compromès (2002).

1999: La primera Moguda a l'Agulla

Seguint la línia de treball amb els esplais, es duu a terme el programa Atura’t, sobre la violència juvenil. En aquest context s’organitza l’Agulla Express que, sense voler, acabaria convertint-se en la primera edició de la Moguda a l’Agulla, la festa de l’esplai del Bages. Per un dissabte, el Parc de l’Agulla de Manresa es converteix en una gran festa infantil amb tallers, jocs i espectacles.

2000: El CAE assumeix l’Aula de Teatre

El curs 2000-2001 el CAE assumeix un nou repte: gestionar l’Aula de Teatre de l’Ajuntament de Manresa. D’aquesta manera s’obre un nou altre àmbit formatiu: el teatral, que se suma a la formació que ja es venia fent en lleure, gestió associativa i dinamització de la tercera edat. La gestió de l’Aula de Teatre es farà fins l’any 2009.

2001: A Europa, fent xarxa

Durant dos anys el CAE lidera el programa transnacional Fogaina i es treballa en el disseny de formació adreçada a coordinadors d’entitats sense ànim de lucre. És la primera experiència del CAE en la formació en línia. A més a més del CAE, a Fogaina hi participen el Consorci del Bages Sud, la Fundació Aplicació de Callús, GEA (Itàlia), IFAC (França) i Artemisszio (Hongria).

2002: El CAE celebra els 18 anys

El 2002 se celebren els 18 anys de la creació del CAE com a escola d’educadors en el lleure i els 15 anys com a associació. Per aquest motiu es duen a terme diverses activitats, les més destacades de les quals són l’exposició El Món de l’Educació en el Lleure i una trobada de socis i sòcies de l’entitat.

2003: Certificació de qualitat

El CAE obté la certificació de qualitat ISO 9001:2000 per al disseny i execució de formació. D’aquesta manera es converteix en la primera escola de Catalunya que obté aquest aval pels cursos de formació d’educadors en el lleure infantil i juvenil reconeguts per la Secretaria General de Joventut i pels cursos del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya. Paral·lelament, s’organitza la primera edició de la Setmana de Jocs al Carrer, l’esdeveniment estrella.

2004: El joc es fa el seu espai dins el CAE

Després de la Setmana de Jocs al Carrer, dins del CAE es va anar configurant una nova línia de treball al voltant del joc com a element dinamitzador i alternativa d’oci per a joves i adults: l’inici de les Nits de Joc, un segon viatge formatiu a Grenoble (França), l’exposició Jocs de Taula del Món, que recorre Catalunya i la participació en una trobada internacional The Playeurs a Lecce (Itàlia) sobre jocs tradicionals, entre altres activitats i xerrades.

2005: SAPSK?

A partir del juliol de 2005 l’associació passa a encarregar-se de la gestió del Servei Municipal d’Informació Juvenil de Manresa, el qual passa a anomenar-se SAPSK? i es marca com a objectiu prioritari esdevenir un agent actiu en l’àmbit juvenil de la ciutat. Per aquest motiu es col·labora en l’organització de la Fira de l’estudiant 2006 i es comença a treballar en la presència del servei als centres de secundària.

2007: Els jocs, protagonistes al CAE

L’impuls que els anys 2003 i 2004 van donar al joc com a alternativa d’oci juvenil continua donant resultats. La Setmana de Jocs al Carrer de Manresa (SJCM) es consolida en la seva cinquena edició i s’afegeixen noves propostes d’activitats. A finals d’any, el CAE col·labora amb CaixaManresa en l’exposició “5000 anys jugant”.

2008: La Xarranca

L’increment d’activitats i serveis educatius va propiciar la creació d’una nova entitat especialitzada en el disseny i execució d’aquest tipus d’activitats. A partir de l’1 de gener de 2008, la Fundació La Xarranca assumeix tots aquells serveis (menjadors escolars, extraescolars, casals, etc.) que duia a terme el CAE mantenint el mateix plantejament educatiu,  metodologia i els treballadors i treballadores implicats.

A partir d’aquest moment conviuen dues entitats que treballen coordinadament: el CAE associació, que ofereix formació i duu a terme programes i activitats de lleure, socioculturals, sobre el joc i amb els esplais; i la fundació La Xarranca, encarregada de la gestió de serveis.

2009: 25 anys del CAE i de la mort de Xesco Boix

Coincideixen dues commemoracions. Per una banda, els 25 anys de la creació del CAE i, per l’altra, els 25 anys de la mort de l’animador Xesco Boix. Aquests dos esdeveniments condicionaran bona part de les activitats que es promouen des de l’associació. S’organitzen unes jornades de formació de professorat d’escoles d’educació en el lleure, s’administren les Festes de la Llum i es publica el llibre “El CAE 1984-2009. Un trajecte de 25 anys en l’educació en el lleure i l’animació sociocultural”.

D’altra banda, el CAE també s’apunta a la commemoració dels 25 anys de la mort de Xesco Boix, amb la creació del portal www.xesco.cat i l’edició de l’Auca d’en Xesco.

2011: L’organització de la Gimcana Nocturna

L’agost del 2011 el CAE organitza la 1a Gimcana Nocturna de la Festa Major de Manresa, materialitzant així una de les demandes sorgida del Consell d’Infants de la ciutat. Des del 2009, dues animadores de La Xarranca treballen en coordinació amb l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa per definir objectius, temàtiques de treball, estratègies, i metodologies.

2013: Consolidant la dinamització juvenil

Es renova el rol de dinamització del Servei d’Informació Juvenil i s’incorpora la gestió del Casal de Joves La Kampana.

2015: El joc reobre les portes d'Europa

Després de diversos anys sense participar en un projecte internacional, el joc reobre les portes al CAE per a una nova experiència transnacional. En aquell moment, l’entitat va participar en el projecte Fem Tec Europa conjuntament amb la Diputació de Barcelona, l’Associazione Giochi Antichi de Verona i l’Ajuntament de Manresa.

10 joves catalans i 10 joves veronesos van compartir experiències de joc tradicional en el marc de la SJCM i del Festival Tocatì de Verona.

2016: Més propers als joves amb majors dificultats

Els projectes Oportunitats, Lúcids permeten al CAE especialitzar-se en el col·lectiu juvenil. El projecte Oportunitats intervé en l’orientació, la qualificació professional i la inserció laboral de joves inclosos en el programa de Garantia Juvenil, mentre que el projecte Lúcids potencia el suport escolar i el desenvolupament personal d’adolescents amb més dificultats acadèmiques.

2017: Escampant el joc per Europa

La participació en el projecte Fem Tec té continuïtat amb el projecte Ludorail Europa. Una vintena de joves catalans i italians fan un recorregut en tren portant jocs a diferents places de ciutats com Verona, Bologna, Gènova, Marsella, Montpellier, Barcelona i Manresa.

2018: L’entitat es reinventa en matèria de governança

Arran de l’elaboració i posada en marxa del Pla Estratègic 2017-2020, es duu a terme un procés per repensar la governança de l’entitat que culmina amb la creació de nous espais de reflexió, debat i govern, la qual cosa propicia un major grau de complementarietat entre l’equip tècnic i l’equip associatiu.

2019: El CAE celebra els 35 anys

Amb 35 anys des de la seva creació i amb 32 anys de trajectòria com a associació, CAE i Xarranca encaren el seu futur amb energia i il·lusions renovades, treballant per ser una entitat capaç d’assumir nous reptes, engrescar a noves persones a formar-ne part, detectar i donar resposta a les necessitats del seu entorn, i a fer-ho amb el grau màxim de qualitat.

2020: Un premi i una pandèmia

L’any 2020 va començar amb l’obtenció del premi Sèquia, un reconeixement als més de 35 anys de trajectòria de l’entitat, als seus valors i al seu compromís amb la ciutat i el benestar col·lectiu. Pocs dies després, però, la irrupció de la Covid-19 va suposar una aturada de la pràctica totalitat de l’activitat de l’entitat. Els casals d’estiu i la Setmana de jocs al Carrer, amb moltes limitacions, varen ser les primeres activitats presencials recuperades.

2021-2022: Nous projectes i línies de treball

Els darrers dos anys s’inicien nous projectes i noves línies de treball de l’entitat, com ara el projecte internacional Music-In, la incorporació a l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, el projecte Ocell de Foc de salut mental i joves o bé Projecta’t, el servei d’orientació i prospecció laboral per a persones treballadores, entre d’altres.

2023: Projecta't

El CAE emprèn un nou camí en l’àmbit de l’orientació laboral a partir del programa Projecta’t. Més enllà del projecte Singulars, l’entitat fa una ferma aposta per l’assessorament laboral en una línia específica per a persones treballadores especialitzades en el sector dels serveis socioculturals i a la comunitat.