Laia Montiel Villodres
Soc llicenciada en Pedagogia, també vaig entrar en el món del lleure fent el curs de monitor de lleure infantil i juvenil i després el de director en un agrupament escolta marí on vaig estar 5 anys. Allà vaig poder descobrir la meva vocació, ajudar a les persones en els diferents processos de la seva vida treballant per projectes, per motivacions i a través de l´art.
Em considero una artista perquè tinc dintre meu l´art, faig dansa professional hawaiana i tahitiana, pinto quadres i m´agrada muntar escenaris amb els meus coneguts per fer fotos salvatges a la natura.
Podries explicar una mica la teva trajectòria professional fins a arribar al lloc de feina d’orientadora laboral?
Tinc més de deu anys d’experiència amb joves amb risc d’exclusió en diferents sectors. Els treballs més enriquidors, que em van fer millorar com a persona i com a professional va ser el de tècnica de joventut en un ajuntament. Tot i això, allò que m’apassiona és l’orientació laboral perquè pots veure els resultats de la trajectòria de la persona i proposar canvis en la seva millora. En canvi, en altres sectors, la teva intervenció és puntual i no veus una evolució tan profunda de la persona que fa el servei.
Què és allò que et va cridar més l’atenció per involucrar-te en aquest projecte?
Durant la meva carrera com a orientadora laboral, sempre encarada a persones aturades, trobava a faltar una figura que ajudes a persones treballadores i és el que vull oferir a les persones que acudeixin a aquest servei.
Per què els treballadors del sector de l’Animació Sociocultural haurien de sol·licitar aquest servei?
En aquest sector hi ha dues necessitats clares: la manca de formació oficial i la manca d’acreditació de les competències professionals. És a dir, hi ha molta gent que té anys d’experiència no reconeguda oficialment i a banda, donant un servei a les empreses sense tenir la formació adequada. Amb aquest servei, podem aconseguir aquests dos objectius sense necessitat de perdre moltes hores i de forma fàcil.
Creus que existeix una manca d’acompanyament professional en aquest àmbit laboral?
Sí, crec que hi ha una necessitat clara i que s’ha fet més latent després de la pandèmia.
Actualment, hi ha un percentatge molt elevat de persones que han perdut la seva motivació al seu lloc de treball, la qual cosa els està repercutint negativament en el seu dia a dia; i com a conseqüència estan desorientats.
Amb el servei que oferim, el treballador podrà desenvolupar i incentivar les seves competències i capacitats que li facilitaran els recursos necessaris per a millorar en la seva feina, o bé dibuixar nous horitzons de creixement dintre de l’empresa, o fins i tot fora. Sens dubte, li aportaran valor a la seva experiència professional; i, per consegüent, també personal.
Podries posar un exemple pràctic del procés i les passes que seguirà un client que sol·licita el servei d’orientació?
Un cop va venir una noia bastant preocupada; aconseguia bones oportunitats laborals en el seu sector i no l’agafaven perquè no tenia la formació requerida, encara que ella tenia totes les competències per aquella feina i a més, molts anys d’experiència. Va preguntar pel servei i vam aconseguir juntes la seva inscripció a un curs bonificat i a més va poder convalidar els seus anys d’experiència amb una titulació oficial. Va canviar la seva vida, se sentia valorada i podria ajudar molt més a la seva família. Amb dues sessions d’orientació va poder assolir el seu objectiu professional.