El programa Ocell de Foc, promogut pel Departament d’Empresa i Treball, impulsat a la Catalunya Central per 5 entitats que treballen en xarxa en matèria d’inclusió sociolaboral i atenció a joves, ha atès 2.200 joves d’entre 16 i 30 anys, oferint suport i orientació per a la prevenció de problemes emocionals, acompanyament i sensibilització sobre els trastorns de salut mental.
En els primers dos anys de desplegament del programa impulsat per AMPANS (entitat coordinadora), Althaia, CAE, Fundació Germà Tomàs Canet i Ajuntament de Manresa, s’ha estès a les comarques del Bages, Moianès i Solsonès, amb l’objectiu de posar a l’abast els suports i fomentar una vida independent entre els joves amb problemàtiques de salut mental o risc de patir-ne.
Professionals de les entitats impulsores i entitats col·laboradores s’han trobat avui en un acte de celebració, evidenciant la importància del treball preventiu i comunitari per arribar als joves. Amb una visió àmplia que engloba totes les àrees d’intervenció, des de la social, l’educativa, la salut, la inserció laboral, l’oci, la cultura i l’esportiva, un àmbit, aquest darrer, que es començarà a treballar en la propera edició.
Resultats del programa
En aquests dos anys del programa a la Catalunya Central, una cinquantena de professionals s’han posat al servei dels joves de les comarques del Bages, Moianès i Solsonès, per motivar-los a participar en diverses accions i activitats, amb l’objectiu de prevenir i detectar possibles riscos en l’àmbit de la salut mental. Les actuacions han anat dirigides especialment a joves amb problemàtica de salut mental, i el seu acompanyament cap a l’autonomia personal i la construcció d’una vida independent, proporcionant-los eines i recursos per prevenir o gestionar problemes de salut emocional, assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.
L’acció comunitària i d’enxarxament entre entitats, i la promoció de la participació activa i autoorganització dels joves, és la base d’aquest programa. Amb accions, activitats i serveis gratuïts per fer front al malestar juvenil a través de l’acompanyament a la creació de projectes, la mentoria, el suport mutu i la lluita contra l’estigma.
A través del programa, 393 joves han rebut assessorament individualitzat, 8 han pogut fer realitat els seus projectes personals d’emprenedoria, 13 han aconseguit inserir-se amb èxit al món laboral, i 3 han tornat a recuperar els estudis i completar la seva etapa educativa. Dins del programa s’han realitzat prop de 60 tallers a Manresa, Moià, Castellterçol i Solsona, de gestió emocional i relacions afectives.
Més de 70 professionals a la jornada
Les entitats participants d’Ocell de Foc a la Catalunya Central han celebrat una jornada en la que han reunit una setantena de professionals a Manresa, a l’espai del centre ocupacional L’Art de Viure, de la fundació AMPANS, amb l’objectiu de compartir els resultats del programa i reconèixer la implicació d’entitats, professionals i joves que han fet possible la seva consolidació en la lluita contra l’estigma en salut mental i la inclusió juvenil.
Durant la trobada s’ha pogut escoltar el testimoni de Gabriel Pérez, alumne de l’Institut Guillem Catà. Va conèixer el programa a través d’un taller que Ocell de Foc va programar a l’institut. El jove ha explicat que “al final del taller ens van fer un test per valorar com estàvem a nivell emocional i això em va fer adonar del punt en el que estava a la meva vida. Al cap de dos dies vaig rebre una trucada d’Ocell de Foc que m’oferia suport. A través del programa el Gabriel va poder iniciar sessions individualitzades i afegia “ he après una eina que m’ajuda molt a gestionar les meves emocions, parar i respirar abans d’actuar, i m’han ajudat molt”. El jove ha parlat en una taula d’experiències en la que han participat l’Institut Cal Gravat, l’Ateneu Cooperatiu, l’Escola Agrària del Solsonès, EUNOIA, el Consorci del Moianès i l’Espai Èmfasi del Bages.
La jornada també ha comptat amb una xerrada a càrrec d’Eva Bach, especialista en benestar emocional, que ha compartit amb els professionals recursos per a l’autocura emocional. Ha finalitzat amb l’actuació del grup de teatre inclusiu Cúspicus, promogut per Mosaic.
La clausura de la trobada ha anat a càrrec del director general de la fundació AMPANS, Toni Espinal, del director general d’Economia Social, David Bonvehí, i de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Toni Espinal, que ha obert el torn de parlaments, ha felicitat els tècnics del programa per la feina feta i ha posat en valor el treball en xarxa que s’està fent a la ciutat de Manresa per afrontar els problemes emocionals i de salut mental, una realitat creixent a la societat i entre els joves. “La nostra feina consisteix en donar suports a les persones perquè puguin viure amb dignitat i fer realitat els seus projectes” i ha recordat que “tothom necessita ajuda en algun moment de la vida”.
Per la seva banda, David Bonvehí, ha expressat el compromís inequívoc del govern per la continuïtat d’aquest programa i ha anunciat que preveu que en breu es faci pública la convocatòria pels propers anys. Bonvehí ha destacat que des del Departament d’Empresa i Treball es posa el focus en la prevenció i que “la inserció laboral s’ha de fer de forma integral, cap a la plena inclusió laboral i en tots els àmbits de la vida”.
Finalment l’alcalde, de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha tancat la jornada agraint la implicació de les administracions i entitats que participen en el projecte i ha posat de relleu la feina que s’ha fet des de l’Oficina Jove i, sobretot, des de l’Espai Èmfasi, “un servei municipal que es va posar en marxa a finals del 2022 conjuntament amb el Consell Comarcal i Althaia amb l’objectiu de prevenir trastorns mentals que està obtenint molt bons resultats“.
Premis Iniciatives Juvenils
En el transcurs de l’acte, també s’han lliurat el premis als guanyadors del concurs “Iniciativa Juvenil Cooperativa”. El primer premi ha estat per la Comissió de Joves d’Artés, que s’erigeix com un grup dinàmic i compromès amb l’objectiu de donar veu i visibilitat a la joventut del poble. La iniciativa busca enfortir la comunitat mitjançant la recuperació i adaptació de tradicions locals i també amb la creació d’activitats culturals que fomentin la participació activa del jovent. El premi està dotat amb 1.500 euros en material d’oficina.
El segon premi, aquest dotat amb 750 euros, també en material d’oficina, ha estat per Mixleague. Es tracta d’una iniciativa sorgida d’Avinyó i inspirada en la King’s League i que ofereix competicions de diversos esports, en els quals els equips es formen de manera aleatòria i amb paritat de gènere per garantir un espai inclusiu i dinàmic. L’objectiu també és dinamitzar el jovent i enfortir el teixit social del poble.
El tercer premi ha estat per Promoció Handbol Santpedor. Aquest projecte cooperatiu és una resposta a la preocupant falta de categories inferiors en la secció femenina del Club Handbol Santpedor. La cooperativa ha unit un grup de jugadores i amigues per liderar una nova iniciativa per promoure aquest esport en les nenes i les joves de la comarca. L’objectiu és revertir el declivi d’aquest esport fomentant la participació en escoles i creant un futur prometedor d’aquest esport tant a Santpedor com a la Catalunya Central. En aquest cas, el premi està dotat amb 250 euros en material d’oficina.
Aquest premi està organitzat per ProManresa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Manresa, que també hi aporta la dotació econòmica.
L’esdeveneiment va comptar amb més de 160 persones vinculades al món associatiu La Casa del Mar de Barcelona va acollir ahir la celebració del 30è aniversari del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (PFAVC), un projecte clau per garantir la qualitat i l’expansió de la tasca voluntària. L’acte va comptar amb […]
La trobada ha ofert 32 hores d’activitats per a tots els públics, promovent el joc de taula com a eina educativa, social i transformadora El festival de jocs de taula organitzat pel CAE Manresa, Tast de Jocs, ha tornat a ser un èxit rotund. Durant sis jornades, prop de 2.000 persones han gaudit de més […]
El nou coordinador de l’Àrea de Serveis, Isard Font, va exposar els requisits per treballar en el món del lleure i va donar a conèixer l’entitat El Coordinador de l’Àrea de Serveis de la Fundació La Xarranca, Isard Font, va participar en la Jornada “Empreses al teu abast” de ProManresa per donar a conèixer les […]
Enguany, hi haurà activitats de joc durant tota la setmana del 25 al 30 de març El festival de jocs de taula manresà “Tast de Jocs” organitzat pel CAE bufarà les espelmes del seu 15è aniversari durant la darrera setmana de març. En aquest sentit, aquesta nova edició de l’esdeveniment s’eixamplarà gairebé una setmana, concretament, […]
Les professionals duen a terme tasques de planificació i dinamització centrades en les activitats que organitza l’entitat El CAE incorpora a l’equip tècnic dues dinamitzadores professionals d’activitats infantils i juvenils, la Carla i la Júlia. Ambdues van començar a treballar per l’entitat el 20 de gener amb un contracte que tindrà la duració d’un any. […]
Aquests fulls de ruta cerquen l’especialització curricular i la millora competencial dels alumnes L’escola de formació del CAE presenta els itineraris formatius com una nova eina per afavorir el desenvolupament dels i les alumnes en l’àmbit personal i professional. Aquesta iniciativa pretén ser un recurs d’orientació per aquelles persones que volen formar-se i tenen dubtes a […]
Joc educació i lleure
EL CAE
C/ Sant Joan Baptista de la Salle 4-6, 1-1 08241 Manresa
Tel. 93 872 57 89
cae@cae.cat